Thursday, May 8, 2008

Kek Sponge Sarang Semut


Sumber : Saimah Joe Mas

Bahan-bahannya :

7 biji Telur
2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
1 tin (390g) Susu Manis
3 sudu makan Butter
1 sudu makan Bicarbonate of Soda
1 sudu teh Esen Ros


Cara-caranya :

Hanguskan gula.
Kemudian masukkan air.
Selepas itu masukkan butter.
Biar hingga mendidih. Sejukkan.
Pukul telur hingga kembang.
Masukkan susu dan pukul lagi hingga rata.
Masukkan tepung dan bicarbonate of soda.
Kemudian masukkan gula hangus.
Pukul hingga rata.
Akhir sekali masukkan esen ros.
Tutup loyang adunan rapat2 dengan aluminium foil untuk mengelakkan air/wap kukusan masuk ke dalam adunan.
Kukus selama 1 1/2 jam.

No comments: