Wednesday, February 25, 2009

aSaM peDaS iKaN


Bahan-Bahan:

tiga ekor ikan kerisi
(dibersihkan)
lada kering 10 biji
bawang merah 5 ulas
sehiris lengkuas

kesemua bahan diatas dikisar
5 keping keropok
garam
gula
daun kesum
3 keping asam keping
lada hitam (kisar halus)
sedikit belacan
sedikit air

Cara:

Panaskan minyak. tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.Campurkan air belacan. Biar mendidih. kemudian masukkan air, biar pekat.Kemudian kacau dan campurkan secubit lada hitam dan asam keping serta daun kesum dan keropok keping.Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula.biarkan mendidih barulah angkat.

Cadangan Hidangan:

hidangan untuk 5 orang

Tambahan:

untuk lebih sedap tambah asam

No comments: