Wednesday, April 8, 2009
DaGiNg MaSaK lEmAk CiLi Api
Bahan
500 gm daging [biar yg ada lemak muda sikit]
1 liter air 2 cawan santan pekat
[1 biji kelapa] 2 batang serai [ketuk]
2 keping asam gelugor [asam keping]
1 helai daun kunyit [koyakkan] garam
Bahan Mesin
20 tangkai ciliapi [jika nak pedas boleh tambah]
3 cm halia
2 ulas bawang merah
3 cm kunyit hidup
Cara
1. Daging dihiris nipis. Basuh dan rebuskan dengan 1 liter air dan serai sehingga lembut dan air rebusan tinggal sama banyak dengan daging.
2. Masukkan santan, asam keping, garam dan daun kunyit.
3. Masakkan sehingga mendideh dan pekat.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment